Gode råd, hvis du er uden strøm

Som privat husstand Kan du med fordel forberede dig på et strømudfald. Det kan eksempelvis være en lommelygte og ekstra batterier.

Tjek, om gadelamperne er tændt, og om dine naboer har strøm. Er flere husstande i området ramt, så tag den med ro. Langt de fleste strømafbrydelser er kortvarige.

Find en batteridreven radio, din smartphone eller lignende frem, så du kan følge med i aktuelle meldinger om strømsituationen på fx din regionale radiostation, N1.dk eller på større nyhedssites. Mobilnettet kan dog være overbelastet eller uden dækning.

Undgå at åbne dit køleskab og fryser, så holder maden sig bedre kold. Frysere kan holde sig i op til 24 timer uden der sker nogen skade på madvarerne.

Hvis du har et brændefyr, opfordrer vi til at slukke for ilden, imens strømafbrydelsen finder sted.

Tjekliste – få strømmen igen

Tjek 1:

Mangler du strøm i hele huset, kan dit relæ være slået fra. Den skal stå på 1 eller on. Er relæet slået fra, så slå det til igen.

Tjek 2:

Slår dit relæ fra, når du tænder det? Prøv at afbryde alle dine sikringsgrupper (dvs. slå alle sikringer fra), slå relæet til og tænd dine sikringsgrupper igen. Slår dit relæ fra igen, når du tænder dine sikringsgrupper? Så skal du kontakte en elektriker.

Tjek 3:

Mangler du kun strøm i en del af huset, så tjek om en af sikringerne i din el-tavle er sprunget. Udskift de sikringer, der eventuelt er sprunget. Husk at slukke gruppeafbryderen, inden du skifter en sikringen.

Test dit relæ

Slår dit relæ fra, som det skal? Test om relæet slår fra ved at trykke på test-knappen:

  • Slår det fra, så er der strøm til dit relæ. Kontakt en elektriker, hvis du mangler strøm i huset
  • Slår relæet ikke fra, når du trykker på test-knappen? Tjek, om du kan se tal i displayet på din elmåler. Kan du det, men har du ikke strøm, skal du kontakte en elektriker
  • Kan du ikke aflæse noget i din måler? Tjek om din nabo har strøm. Hvis ikke så tjek vores driftsinfo her og se, om der er strømafbrydelser i dit område