Bliv klogere
din elpris

Prisen på el er sammensat af mange forskellige poster, og det kan være svært at gennemskue, hvordan tingene hænger sammen og hvilken kundekategori man tilhører.

Er du for eksempel en B-lav eller C-kunde? Det giver vi dig også et indblik i her. 

Sådan hænger prisen
el sammen

Overordnet set kan du dele prisen for el ind i tre dele. En del går til staten, en anden del går dit netselskab (eksempelvis N1) og den sidste del går til din el-leverandør.

Staten
Størstedelen af dine udgifter til el går til staten (ca. 67 %). Det dækker over elafgifter, PSO-afgift (bidrag til vedvarende energi), Energinets transport af el (motorvejene i Danmarks elnet) samt moms.

Dit netselskab
En del af dine eludgifter går til os som netselskab (ca. 14 %). Du betaler et fast årligt abonnement til os for at måle og aflæse dit elforbrug. Samtidig betaler du os for at drifte, vedligeholde og udbygge det elnet, der transporterer strømmen frem til din bolig eller virksomhed (også kaldet nettariffen). Nettariffen bliver opgjort ud fra dit elforbrug og kundekategori (læs mere om kundekategorier længere nede på siden)

Din el-leverandør
Den sidste del af eludgifterne går til din el-leverandør. Priserne varierer, men ud fra en gennemsnitlig betragtning er dette ca. 19 % af den samlede elregning. I Danmark kan du frit vælge din el-leverandør, og det er dem, der sender dig den samlede elregning. Det er derfor også dem, du skal kontakte, hvis du har spørgsmål til din elregning eller dit elforbrug. Som regel betaler du et fast abonnement til din el-leverandør for den service, de yder, og derudover betaler du for den el, du bruger.

Kundekategorier

Når du betaler for transporten af din strøm (nettarif), er prisen gjort op ud fra den kundekategori, du tilhører. Hvilken kundekategori, du er i, afhænger af, hvor din bolig eller virksomhed er tilsluttet elnettet.

Er du for eksempel tilsluttet elnettet fra transformerstation A med et højt spændingsniveau (før strømmen bliver transformeret fra 60.000 volt til 10.000 volt), tilhører du kundegruppen A-høj. Er du i stedet tilsluttet fra transformerstation B med et lavt spændingsniveau (efter strømmen er transformeret fra 10.000 volt til 400 volt) tilhører du kundegruppen B-lav.

Jo flere gange din strøm bliver transformeret og jo længere ud i elnettet, den bliver transporteret, jo mere net skal der vedligeholdes. Derfor er nettariffen eksempelvis højere for en C-kunde end en A-høj-kunde.

Nye priser fra årsskiftet

1. januar 2021 indfører vi nye priser hos N1. Som noget nyt vil prisen for transport af strøm (nettariffer) afhænge af, hvornår på døgnet du bruger strøm. Tænker du over dit elforbrug, kan du spare penge på din elregning.

Læs mere her

Gældende
priser og vilkår

Se vores priser og vilkår